Olen koulutettu hevoshieroja, toimin Keski-Suomen alueella, ja asun Jyväskylän Leppälahdessa. Hevoset ovat olleet minulle tärkeitä lapsesta saakka, ja erityisesti raviurheilu on lähellä sydäntäni. Olen harrastusluonteisesti valmentanut, hoitanut ja kasvattanut hevosia.

Hevoshierojaopinnot suoritin Kauhajoella vuonna 2017. Hevoshierojakoulutuksen lisäksi olen käynyt Copper fascia instrument Finland koulutuksen 2018, ja osallistunut Henna Halosen hevosenhuolto 1 ja 2 kursseille 2019. Lämpökuvantamiskoulutuksen sain 2023.

Parhaat opettajani ovat olleet hevosia. Hevosten kanssa työskennellessä oppii jatkuvasti lisää, eikä koskaan ole silti valmis.

Paras palkinto minkä työstäni saan, on kuulla hevosen omistajalta tai valmentajalta, kuinka hevonen on ollut hoidon jälkeen iloisempi, rennompi, tai liikkunut paremmin ja suorassa. Myös hoitamieni hevosten menestys kilpailuissa lämmittää aina mieltä!

Minä

Hevoshieronnasta

Minkälaiset hevoset hyötyvät hieronnasta?

Eniten hieronnasta hyötyvät käyttöhevoset. Mukaan voi lukea kaikki hevosurheilulajit, missä hevoselta vaaditaan hyvää suorituskykyä, ja sitä pyritään johdonmukaisesti ja tuloksellisesti kehittämään eteenpäin.

Hieronta sopii myös erityisesti toipilaille ja kuntoutuksessa oleville hevosille, esimerksiksi jalkavammoista tai lihasvammoista kuntoutuville, joilta on tärkää saada vinouden kierre katkaistua ajoissa. Myös lannehalvauksen akuutin vaiheen jälkeen on hyvä hieroa hevonen, koska se edistää lihasten toipumista.

Toki myös lemmikki hevosia ja poneja voidaan hieroa, hieronta rentouttaa ja tuntuu hevosista yleensä mukavalta.

Kontraindikaatiot

Hieronnan kontraindikaatiot eli tilanteet jolloin sitä ei voida käyttää, ovat:

 • kuume

 • tulehdus

 • akuutti vamma, kuten revähdys, avohaava, murtuma

 • ihovauriot, ulkoloiset

 • ylipäätään sairas hevonen

Hieronnan vaikutukset

Hieronnalla edistetään hevosen kokonaisvaltaista terveydentilaa lihashuollon avulla. Hevonen pyritään saamaan käyttämään kehoaan mahdollisimman oikein ja symmetrisesti, rakenteensa antamissa rajoissa. Hieronnalla edistetään hevosen palautumista, ja ennaltaehkäistään vammautumisia. Kun hevosen lihaksisto toimii tasapainoisesti, se on notkea ja joustava, sekä pystyy kohdistamaan voiman oikein. Tällöin myös nivelten ja jänteiden rasitus pysyy pienempänä.

Hieronnan fysiologisia vaikutuksia:

 • kehon lämpötila kohoaa

 • ihonalaisten kudosten ja kalvojen venyvyys paranee

 • aineenvaihdunta kiihtyy

 • lihakset rentotuvat ja niiden elastisuus palautuu

 • verenkierto ja imunestekierto kiihtyvät

 • turvotus laskee

 • kuona-aineet poistuvat

 • vähentää kiinnikkeiden syntymistä ja pehmentää arpikudosta

 • kivun aleneminen, rentoutuminen

Hieronnan pitkäaikaisvaikutukset

three assorted-color horses standing on green grass
three assorted-color horses standing on green grass

Hieronnan vaikutuksista puhuttaessa on muistettava, että sillä helpotetaan pääasiassa oireita, tai ennaltaehkäistään lihasvaurioita tai muita vammautumisia. Hevosen lihashuollossa, kuten kaikessa hevosten terveyden ylläpidossa, on muistettava pitkäjänteisyys. Millään hoitomuodolla ei yleensä päästä pidempiaikaisiin tuloksiin vain yhdellä hoitokerralla.

Jos hevonen on lihaksistoltaan kireä ja epätasapainossa, syiden löytäminen tähän on ensiarvoista, jotta voidaan päästä haluttuihin tuloksiin ja hevonen voimaan paremmin.

Syiden selvittämiseksi on tehtävä yhteistyötä mahdollisesti useidenkin eri tahojen kesken: omistajan, hoitajan, valmentajan, ohjastajan, eläinlääkärin, kengittäjän, hierojan, fysioterapeutin, kiropraktikon... Kaikki jotka työskentelevät hevosen kanssa, ovat arvokkaita osia palapelissä, jossa pyritään hevosen hyvinvointiin.

Hevosen fysiologiasta

Hevosessa on n. 205 luuta, joihin kiinnittyviä lihaksia on 700. Tukevia, liikkeen mahdollistavia ja joustoa antavia lihaksiston apurakenteita ovat nivelet, nivelsiteet, rustot, limapussit, jänteet, jännetupet, jänneluut ja jännekalvot, lihaskalvot eli fasciat, iho ja ihonalaiskudokset.

Hevonen on monimutkainen kokonaisuus, jossa jonkin osa-alueen häiriö vaikuttaa laajasti koko hevosen liikeratoihin, terveyteen ja käyttäytymiseen. Hevosella on pakoeläimenä tarve peitellä kipuaan. Sillä on myös uskomaton taito kompensoida yhtä huonosti toimivaa osaa muun kehon avulla. Esimerkiksi yhden jalan tehdessä huonommin töitä kivun takia, muut kolme jalkaa ottavat enemmän painoa ja tekevät vastaavasti enemmän töitä. Tästä seuraa helposti pitkäaikasia kierteitä, kun kaikki jalat vuorollaan ovat ylirasitustilassa. Jalkojen ongelmat heijastuvat helposti ylöspäin, ja lihaksisto on kovilla väärien liikeratojen vuoksi. Esimerkiksi selkäongelmat ovat usein heijastuma alaraajojen ongelmista.

Tilanne voi tietenkin olla myös toisinpäin, ja kipeytyneiden lihasten seurauksena voi tulla vammautumisia jalkoihin. Tästä esimerkkinä on vatsaongelmat, joiden vuoksi hevonen köyristää lanneselkäänsä kipujen vuoksi. Tällöin verenkierto selässä heikentyy, ja lihakset kirstyvät eivätkä toimi normaalisti. Tällöin jousto selästä häviää, ja kun hevosta rasitetaan, jalat ja muut kehon osat ovat kovilla ja vammautumisia voi tapahtua.

On hyvä ymmärtää että hevonen on laaja kokonaisuus, ja kun ongelmien syitä yritetään selvittää, alkuperäinen ongelma voi olla täysin eri paikassa kuin kipu ja oireet sillä hetkellä.

Mitkä asiat vaikuttavat lihaksiston terveyteen

Ihminen pystyy vaikuttamaan omalla toiminnallaan laajasti hevosen terveyteen, joko suoraan tai epäsuorasti. Lihaksiston kuntoon, elastisuuteen ja terveyteen vaikuttaa muunmuassa:

 • ruokinta

 • ympäristö: talli, ulkoilumahdollisuudet, lauma

 • stressi

 • varusteet ja välineet, satulan, valjaiden tai länkien istuvuus

 • valmennuksen laatu, kesto, vaihtelevuus, rasittavuus, levon ja rasituksen suhde

 • valmennusalustat

 • kengitys ja kavioiden terveys

 • suun terveys

 • lihashuolto ja muut terveyttä ylläpitävät hoidot

brown horse
brown horse
photo of shouting horse under cloudy sky
photo of shouting horse under cloudy sky